söndag 30 oktober 2011

Rapport från USA: Bygger IFK upp ett rykte i staterna?



Under de senaste två säsongerna har åtskilliga spelare från Nordamerika dykt upp i IFK. Tittar man på USA är det fyra spelare som representerat Grönvitt. Men hur mycket känner de amerikanska soccer fansen till om IFK och finsk fotboll? Jamie Hill från fotbollssajten Yanks Abroad kan ge en nyanserad bild. 

IFK har haft fyra spelare från USA de senaste två säsongerna, hur kända är Guiseppe Funicello, Mason Trafford, Josh Wicks och Lamar Neagle för den amerikanska fotbollspubliken?

- Trafford och Funicello är extremt okända. De har aldrig spelat i MLS eller i landslaget. De ansågs heller inte vara några noterbara löften när de var yngre. Jag skulle säga att de är okända för de allra flesta fotbollsfans i USA.
 
När det gäller Wicks och Neagle är det dock lite annorlunda, just på grund av deras spel i den amerikanska ligan MLS.

- Josh Wicks är lite mer känd för den amerikanska publiken eftersom han spelat i MLS under några säsonger, och för att han hade ett flertal disciplinära problem med väldigt hög profil under 2009. Han är inget jättenamn dock. Flyttar han till Örebro så blir det sannolikt mer uppmärksamhet.

- Lamar Neagle var nog lika okänd som Trafford och Funicello tills den här säsongen. Han har spelat bra för Seattle.  Ett antal skador har gjort att han spelat spelat mycket mer än förväntat, och han har visat sig väldigt användbar. Liksom Wicks anses han inte som någon stjärna, men han är mycket mer känd nu än tidigare.

Neagle rankas som Seattle Sounders fjärde bästa ytter. Men de tre spelare som rankas före honom är de mycket rutinerade spelarna Mauro Rosales (10 landskamper för Argentina), Alvaro Fernandez (VM spelare för Uruguay 2010) och Steve Zakuani (landslagsspelare för Kongo).

Hur känt är IFK Mariehamn i USA?

- Mariehamn är nog fortfarande ett ganska obskyrt lag, förutom för de fans som följer amerikaner i Europa väldigt närgånget. De flesta följer förstås spelarna i de största serierna som England, Tyskland, Italien, Holland, Frankrike och Spanien. Dessutom håller man ofta ett öga på landslagsspelare från mindre ligor som Belgien, Danmark, Norge, Portugal och Skottland. Det är nog bland en ganska hardcore-grupp a fans som man hittar IFK-kännedomen.

Hur är det med Finland som helhet, vad anser man om Tipsligan jämfört mot de andra nordiska serierna?

- Bland de nordiska länderna skulle man nog genrellt placera Tipsligan som en lite svagare serie än respektive i Sverige, Norge och Danmark. Men starkare än den isländska. Detta gäller även landslagen.

 Hur är det med MLS då?
Hur anses den jämfört mot de starkaste nordiska serierna?

- Det är nog en ganska vanligt förekommande diskussion om detta. Jag skulle säga att konsensus är att skillnaden mellan MLS jämfört mot Allsvenskan och Tippeligan är väldigt minimal. Vissa anser dock att den danska Superligan är lite starkare, framförallt baserat på FC Köpenhamns framgångar i Champions League.

Hur är det med intresset för fotbollen i USA, växer det fortfarande?

- Fotbollen växer i popularitet, men det är fortarande en nischad sport. Generellt är det populärare bland de yngre. MLS växer och blir bättre både på och utanför planen. De flesta klubbarna har haft möjlighet att bygga sina egna arenor och ligan hade ett snitt på 17 500 åskådare under 2011. Standarden på spelet har även förbättrats.

- Fortfarande är fotbollen dock förstås inte i närheten så populär som MLB, NFL, NBA eller NHL. De mest intressanta ligorna i USA är förmodligen den mexikanska följt av Premier League. Det är inte alla fotbollsintresserade som följer och stödjer MLS. Faktum är att många istället föredrar storklubbarna i Mexiko och Europa.

Om vi avslutar med Lamar Neagle, vi har kunnat följa hans framsteg i Seattle Sounders under hösten. Hur långt kan han nå? Kan vi se honom i en bättre liga i Europa?


Jag tror att Neagle kan bli en solid spelare i MLS, men jag är tveksam till att det blir än det. Men det hänger förstås på vad man menar med en bättre Europeisk liga. Man måste också komma ihåg att MLS-lagen i allmänhet inte säljer spelare. Nästan alla spelare som lämnar ligan gör det när kontraktet spelats ut.

Generellt tycker jag de fotbollsintresserade i USA verkar ha en mycket rimlig och nyanserad bild över fotbollen i Norden och Europa. Efter rykten om att Etchu Tabe ska skriva på för IFK känns det som att det blir en fortsatt USA-satsning för föreningen. Kanske kan med den värvningen, och liknande i framtiden, sakta bygga upp ett rykte i USA som sträcker sig något utanför hardcore-gruppen? 



Stort tack till Jamie Hill. Mer information hittas på  http://yanks-abroad.com/.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar